Bár néhány fogásról - tortilla de patatas, paella - már említést tettem előző bejegyzéseimben, most több ételről is szeretnék írni, hogy teljesebb képet adjak az itteni konyháról. Személyes véleményem, hogy nagyon egészséges, változatos, ugyanis kevés édességet és több salátát, húst, zöldségeket fogyasztanak.
Előételek
Patatas bravas - Ha ilyet rendelünk, egy nagy tál sült krumplit kapunk (az alakja változó, van ahol, nagyobb darabokra vágják, van, ahol egész vékonyra szelik), 2 féle szósszal tálalják, amik szintén elég változatosak, de az egyik általában paradicsom alapú.
Pinchos - Igazából ez a jól ismert tapas megfelelője, de itt északon így hívják. Kisebb szendvicsek különböző feltétekkel, a sonkától elkezdve a halakon át a camambert sajtig rengetegféle változattal találkozhatunk, minden bárban máshogy készítik.
Croquetas - Nagyjából 4-5 gombócot kapunk ezekből a panírozott besameles finomságokból az étteremben. Tulajdonképpen besamelmártást készítenek, ebbe általában tesznek sonkát vagy egyéb hozzávalót, ezt bepanírozzák és olajban kisütik. Ez a legelterjedtebb változata, de ettem már például májas gombócot is.
Tortilla de patatas - Krumplis, hagymás, tojásos étel serpenyőben, olajban kisütve, majd szeletekre vágva. Különböző ízekkel találkozhatunk, például sonkás-sajtos, kolbászos és halas.
Gazpacho - Ezt főleg a nyári szezonban lehet fogyasztani, paradicsom alapú zöldségleves, melyet hidegen tálalnak. Eddig egyszer próbáltam ki, egy szupermarketben vettem egy üveggel, de annak az íze nem igazán volt meggyőző. Mint sok mást, ezt is eltérően készítik Spanyolország különböző részein.
Főételek
Paella - Spanyolország gasztronómiájában fontos szerepe van a tenger gyümölcseinek, ez az étel pedig ezt is tartalmazza. Serpenyőben sütik, rizs és különböző tenger gyümölcsei vannak benne, mint például garnéla és kagyló. Sáfránnyal is ízesítik, ettől kapja a különleges ízét és a sárgás színét. Általában serpenyőben tálalják, a legfinomabb része az edényhez ragadt rizsszemek.
Fekete rizs - Különleges színét a tintahal tintájától kapja, ugyanis ebben főzik meg. Általában tintahallal tálalják, az íze kicsit hasonló a paellához.
Rabas - Szintén tintahalas étel, a halat kis korongokra vágják, majd bepanírozzák. Egy nagy adaggal kapunk, mellé citrommal, melynek a levét rá kell facsarni az ételre, attól ízesebb lesz.
Cocido montañés - Főleg Spanyolország középső és északi területeire jellemző. A babos, kolbászos, húsos, zöldséges egytálételt magyarul talán hegyi pörköltnek lehetne hívni.
Desszertek
Churros - Talán a legelterjedtebb spanyol desszert, a tésztáját olajban megsütik és sűrű, forró csokoládémártással tálalják. Nagyon édes és nagyon laktató, délutáni harapnivalónak tökéletes.
Quesada - Sajtos finomság, főleg ebben a tartományban, Kantábriában elterjedt. Kicsit zselés állagú, és az íze inkább a tejre hasonlít, mint a sajtra. Egy pohár friss tejjel isteni párosítás.
Italok
Sangría - Alkoholos ital, melynek alapja a vörösbor, ezt higítják szénsavas narancs- és citromlével, vágnak bele almát, narancsot és citromot, jéggel hűtik. Nagyon népszerű az étkezések során egy pohárral fogyasztani.
Tinto de verano - Hasonlít az otthoni fröccshöz, de annyi a különbség, hogy nem sima szódát adnak a borhoz, hanem enyhén édesítettet, ettől az egész ital édesebb lesz.
Nagyon megtetszett a spanyol konyha, szeretem az ételeiket, de azért hiányzik az otthoni töltött káposzta is :)
Eszti