Utazás előtti teendők
2019. január 21. írta: 913291

Utazás előtti teendők

trip_essentials.png

 

Halihóó!

Ebben a bejegyzésben néhány fontosabb dologról ejtenék szót, amiket érdemes átgondolni, mielőtt fél évre magunk mögött hagynánk csapot-papot.

Ösztöndíjak

Erasmus ösztöndíjat mindenki kap, aki sikeres pályázatot ad be a saját egyetemén. Ennek összegét a célországnak megfelelően állapítják meg euróban. Ezen felül szociális kiegészítő támogatás pályázására is van lehetőség. Ez a PTE-n 400-500 eurót jelent havonta, a szociális támogatás pedig további 200 euró.

Azonban ha ennél több pénzt szeretnénk kapni, akkor érdemes Campus Mundi ösztöndíjra pályázni. Ez nagyjából másfélszer akkora összegű támogatást jelent, mint az Erasmus program, és ebben az esetben is van lehetőség szociális támogatás igénylésére.

Azt azonban fontos tudni, hogy a Campus Mundi ösztöndíjnak magasabb a követelményei, 20 ECTS-t, vagyis kreditet kell teljesíteni a kinti tanulmányok alatt. Ha ez nem sikerül, akkor sajnos vissza kell fizetni az ösztöndíj egy részét. Ami számomra meglepő volt az az, hogy a támogatásnak csak a 90%-át kapjuk meg a mobilitás alatt, ha Campus Mundira pályázunk, a maradék 10%-ot csak hazaérkezés után utalják át, a költségekkel tehát így kell kalkulálni.

Számlavezetés

Mivel az ösztöndíjat utalni fogják, ezért mindenképpen szükség lesz egy számlára. Azt azonban gondoljuk meg, hogy ezt az összeget forint vagy deviza alapú számlára kérjük. Mivel Spanyolországban euró a hivatalos fizetőeszköz, ezért ha forint alapú számlát vezetünk, számolnunk kell az átváltás során keletkezett árfolyamveszteséggel és a tranzakciós költségekkel. Ezért, valamint korábbi kiutazóktól hallott tapasztalatok alapján döntöttem úgy, hogy euró alapú számlát nyitok. Bár ez jár plusz költségekkel, szerintem megéri, de fontos azt is figyelembe venni, hogy melyik banknál nyitjuk a számlát. Aki nem eurózónás országba utazik, az viszont gondolja meg, nekik nem biztos, hogy megéri devizaszámlát nyitni.

Biztosítás

Az utazáshoz egyébként is kötelező kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát (ami amúgy ingyenes), mely fedezi a kórházi ellátást probléma esetén, de ha nagyobb kártérítést szeretnénk, valamint több esetre kitérő biztosítást, akkor érdemes biztosítónál kötni. Ez általában elég nagy összeget jelent, fél éves biztosításnál legalább 80 000 Ft-tal kell számolni, de van egy lehetőség, ami kifejezetten Erasmusosoknak szól. Online köthető biztosítás, ami a célországtól és a mobilitás időtartamától függően változik, nagyjából fele annyiba kerül, mint a biztosítóknál köthető, de azzal számolni kell, hogy a biztosítási keret is csekélyebb. A biztosítás az alábbi linken érhető el: http://eub.hu/erasmus/?termek_id=1

Egyelőre ennyi, de jelentkezem még további tudnivalókkal :)

Eszti

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://utazasomtortenete.blog.hu/api/trackback/id/tr5114569200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása