Először is, mi is ez az étel? A fő összetevői a krumpli, a hagyma, a tojás és az olaj. Nagyon népszerű Spanyolországban, Santanderben szinte az összes bárban lehet kapni, főként ital mellé fogyasztják. Kör alakúra sütik és úgy vágják fel, mint a pizzát, így egy-egy "szeletet" tudunk vásárolni. Többféle ízesítéssel is találkozhatunk a klasszikus változaton kívül, a legnépszerűbbek a sonkás-sajtos és a chorizós (a chorizo a spanyolok híres kolbásza), de mindenhol máshogy készítik. Az alábbi képen például gulassal ettem, ez szintén tipikus spanyol, tulajdonképpen halpótlék, ugyanis lisztből készül és nincs sok köze a halhoz.
Az ízesítésen kívül az elkészítés módjának is számos változata létezik. Az egyik erasmusos program keretében egy szakácstól tanulhattuk meg, hogyan is kell elkészíteni - legalábbis szerinte.
Mi kell hozzá? Elég nagy adagot csináltunk, 5-en sem tudtuk megenni. Ehhez a mennyiséghez 6 krumplit, 8 tojást, 2 hagymát, fél üveg olajat és sót használtunk.
Hogyan kell elkészíteni? Először meg kell pucolni a krumplit, majd kis szeletekre kell aprítani, de fontos, hogy nem szabad összevágni, hanem csak bevágni, majd törni kell, mert ettől krémesebb lesz az étel. Ezután egy nagy serpenyőben kell sütni a krumplit, a 6 darabhoz fél üveg(!) olajat elhasználtunk, amin mindenki meglepődött (a teljes mennyiség azonban nem kerül bele az ételbe). Mikor már félig kész volt a krumpli, a hagymát is hozzáadtuk, majd addig sütöttük, míg majdnem jó lett mindkettő. Ezután leszűrtük az olajat, majd a felvert tojásokat megsóztuk és hozzáadtuk a hagyma és a krumpli keverékéhez. Miután megfelelően elkevertük (fontos, hogy a krumplikat ne nyomjuk össze), kis olajat tettünk a serpenyőbe és alacsony lángon elkezdtük sütni. Mikor már az alja és kissé a teteje is összeállt, egy tányér segítségével megfordítottuk és átsütöttük a másik oldalát is. Hogy ki meddig süti, az ízlés dolga, a spanyolok általában kicsit nyersre hagyják a közepét.
Nagyon finom lett, a végeredmény valahogy így néz ki:
Remélem, hogy meghoztam a kedveteket egy kis főzéshez, szeretettel ajánlom a receptet :)
Eszti