Utazási tippek, hasznos honlapok
2019. május 20. írta: 913291

Utazási tippek, hasznos honlapok

utazasi_tippek.png

Ebben a bejegyzésben egy kis útmutatót szeretnék adni azoknak, akik szívesen látnának világot és ezt a lehető legkevesebb költségből szeretnék megvalósítani. Nagyrészt a saját tapasztalataimra tudok hagyatkozni, olyan oldalakat tudok megosztani, amiket én is ismerek vagy már használtam is, remélem, hogy hasznos információval tudok szolgálni :)

Utazás

Elsősorban a repülőjáratokkal foglalkozó oldalakat szeretném bemutatni, mivel általában ez a leggyorsabb módja annak, hogy eljussunk egy kicsit távolabbi országba és gyakran még olcsóbb is, mintha egyéb alternatív közlekedési eszközt használnánk, de persze ez függ a légitársaságtól is. 

Az Erasmus-félévem alatt leggyakrabban a Skyscanner  (https://www.skyscanner.hu/) nevű oldalt használtam, ami magyar nyelven is elérhető és különböző légitársaságok ajánlatait hasonlítja össze, így megadva a legolcsóbb kombinációt. Nagy előnye, hogy naptár nézetet is lehet használni, így nem kell megadni a konkrét dátumot, hanem csak a hónapot, azon belül pedig megnézhetjük, mikor a legolcsóbb az utazás. Ezen kívül a legolcsóbb hónapra is rá lehet keresni, tehát tényleg nagyon hasznos. Ha pedig nincsen konkrét úticélunk, akkor sem kell aggódni, a "bárhova" kereséssel az oldal kilistázza nekünk az elérhető úticélokat a lehető legkisebb árakkal. Így például 9000 Ft alatt lehet retúrjegyeket találni Olaszországba, Belgiumba, Svájcba, Németországba...

A Ryanair Jegykereső oldala (https://www.ryanair.com/hu/hu/olcso-repulojegyek) is hasonló funkciókkal rendelkezik, annyi különbséggel, hogy ez csak a légitársaság járatait mutatja. 

Ezen kívül a Momondo.com-on (https://global.momondo.com/) is jó ajánlatok vannak, bár itt konkrét dátumokra (+- 3 nap) lehet csak rákeresni, viszont a Multi-city segítségével több állomást is beiktathatunk egy keresésbe. Ez az oldal viszont nem érhető el magyar nyelven.

Ha viszont nem szeretnénk repülni, akkor a Flixbus (https://www.flixbus.hu/) jó és olcsó megoldás. Előnye, hogy a távolsági buszokon kerékpárt is lehet szállítani, illetve a kézipoggyászon kívül egy nagyobb bőröndöt is ingyenesen vihetünk magunkkal.

Ezen kívül a Kiwi (https://www.kiwi.com/hu/) és az Omio (https://www.omio.com/) is arra szolgál, hogy közlekedési eszközöket keressünk két város között. Az oldalak a buszos, vonatos és repülős közlekedést is figyelembe veszik, de ezeket az oldalakat nem gyakran használtam.  

Szállás

Hogy hol lehet a legolcsóbban szállást találni, az függ a helytől is, ahova utazni szeretnénk. Minden út előtt 3 oldalt néztem meg, hogy megtaláljam a legjobb ajánlatot. Az első az Airbnb (https://hu.airbnb.com/). Az oldalon magánszemélyek hirdetik lakásaikat, szobáikat, amiket a turisták pár napra kibérelhetnek, bár már hallottam olyanról, aki az albérletét is ott foglalta le. Mivel a vendégek távozás után értékelhetik a szállást, a házigazdák törekszenek a lehető legjobb szolgáltatások nyújtására. Keresgélés közben ezek az értékelések bárki számára megtekinthetőek, tehát látjuk, hova érdemes menni és hova nem. A kártyaadatok megadásával azonnal fizetni tudunk a szállásért, ezek után pedig már csak egy gyors egyeztetésre van szükség a címet és az érkezést illetően. Azért szeretem, mert általában olcsóbb szállásokat lehet találni, mint bármelyik másik oldalon és a szobák is tiszták, általában minden adott, ami szükséges egy pár napos utazásra. Sajnos azonban voltak rossz tapasztalataim is Spanyolországot illetően, a házigazdák itt kicsit lazábban veszik a kommunikációt és többször volt, hogy várni kellett, mert nem tudtuk a pontos részleteket vagy ők értelmezték kicsit másként az időt. Érdemes ezért előre leegyeztetni a pontos címet és az érkezés időpontját, majd az utazás előtt egy nappal megerősíteni ezeket az információkat. (Máshol egyébként semmi problémám nem volt vele, Pesten például nagyon kedves és pontos házigazdáim voltak, szinte azonnal válaszoltak minden üzenetre.) Az oldalra regisztrálni kell, úgy lehet otthont foglalni, de ha a következő link segítségével regisztrálsz, 28 € (vagy ennek megfelelő Ft) kedvezményt kapsz az első szállásod foglalása soránhttps://www.airbnb.hu/c/kimpfe?currency=EUR.

A második honlap a Hostelworld (https://www.hostelworld.com/), ahol nem meglepő módon hostelekben lehet szobát foglalni. Sok információt szolgáltat az adott szállásról, értékelést korábbi vendégektől és a központtól való távolságot is megmutatja. A legolcsóbb, ha többágyas szobákban foglalunk 1-1 ágyat, így a szállás inkább hasonlít egy kollégiumra, de legalább könnyen lehet új embereket megismerni. Azonban előfordult velünk, hogy mondjuk 10 ágyas szobában foglaltunk és végül 6 ágyasban aludtunk, de fordítva szerintem ezt nem csinálják meg. Előnye viszont, hogy állandóan van valaki a szálláson, aki tud bennünket fogadni, nem kell várni, míg beengednek és sokszor ingyen reggeli is van az árban. Ezen kívül egyéb szolgáltatásokat is igénybe lehet venni néhány szálláshelyen, például kerékpárbérlés, szörfözés és túrázás.

A harmadik pedig a Trivago (https://www.trivago.hu/), ami több foglalási oldal árait hasonlítja össze, majd a legolcsóbbat ajánlja fel. Általában hoteleket, hosteleket, apartmanokat lehet foglalni, bár ezt az oldalt még nem használtam, így nincs vele mélyebb tapasztalatom. 

Ezen kívül még egy oldalról tudok, ahol olcsón lehet szálláshoz jutni, de ennek a működése kicsit bonyolultabb. A Couchsurfing nevű oldalon mások lakásában szállhatsz meg, ezért pedig nem kell fizetned. Az ellenszolgáltatás vagy egy finom vacsora, vagy valami program a házigazdákkal vagy egy kis ajándék. Ahhoz, hogy foglalhass, előtte azonban neked is fel kell ajánlanod a lakásodban szállást mások számára. Mivel nem vagyok teljesen tisztában a működésével, ezért nem is megyek bele a részletekbe, akit érdekel, az bővebb információt talál a https://www.couchsurfing.com/ oldalon.

Egyéb honlapok

Még két honlapot osztok meg, amik hasznosak lehetnek az utazás tervezése során. Az egyik a Tripadvisor (https://www.tripadvisor.co.hu/), ahol az úticélunkon található nevezetességekről találhatunk információkat, értékeléseket korábbi látogatóktól, illetve sok étterem, bár és egyéb szolgáltatások is megtalálhatók az adatbázisban, értékelésekkel és képekkel együtt. Ha utazás előtt átböngésszük az oldalt, felkészülten érkezhetünk a helyszínre.

A másik az Utazómajom (https://utazomajom.hu/), ahol különböző ajánlatokat találhatunk, általában szállással és repjeggyel együtt. Az oldal arra törekszik, hogy a lehető legjobb ajánlatokat találja meg és ossza meg az utazni vágyókkal. 

Ami számomra még hasznos volt, az az, hogy rájöttem, sok városban ingyenes idegenvezetésre lehet jelentkezni. A Free Walking Tour-okat általában helyiek tartják, így olyan információkhoz is hozzájuthatunk, amiket a prospektusokból nem tudnánk meg. Először Portoban vettem részt ilyenen, de sokkal jobban élveztem így a várost és sok részlet megmaradt belőle. Mindenképpen ajánlom, hiszen megismerve kicsit a történelmet, a kultúrát, sokkal nagyobb hatást fog ránk gyakorolni a hely. Bár a végén szokás "borravalót" adni, még így is olcsóbb, mintha befizetnénk egy idegenvezetésre.

 

Persze ezek az én tapasztalataim, így nem teljeskörű a lista, de szívesen várok hasznos tippeket! :)

Eszti

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://utazasomtortenete.blog.hu/api/trackback/id/tr8414838854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása